HDI Fibaemeklilik (EGP) Emeklilik Gelir Planı
BES – Bireysel Emeklilik Sisteminde emeklilik hakkı kazandıktan sonra sistemde kalarak, mevcut birikimlerine değer katmayı sürdürebilirsin.
Geniş fon yelpazesi ile güçlendirilmiş HDI Fibaemeklilik EGP – Emeklilik Gelir Planına geçiş yaptığında ihtiyaç duyduğun zaman “Programlı Geri Ödeme” seçeneğini değerlendirerek BES birikimde bu yeni
dönemin avantajlarından yararlanabilirsin.
EGP - Emeklilik Gelir Planı Nedir?
EGP – Emeklilik Gelir Planı, BES’te emeklilik hakkı kazanılınca sistemde kalmak isteyen katılımcıların seçtiği Bireysel Emeklilik BES Planıdır. Yılda 12 defa fon tercihi değişikliği hakkı, bu planda yine devam eder. Emeklilik Yatırım
Fonları’nın kazançları, kurumlar vergisinden muaftır.
HDI Fibaemeklilik EGP - Emeklilik Gelir Planı Başvurunu Şimdi Yapabilirsin
HDI Fibaemeklilik EGP Emeklilik Gelir Planı Avantajları Nedir?
- Devlet katkısının tamamı emeklilik dönemi bitimine kadar hak edildiği için bu yeni dönemde birikim fonlarına yansıyan devlet katkısı ile daha avantajlı bir döneme geçiş yapmış olursun.
- Giriş Aidatı yoktur.
- Başlangıç Katkı Payı yoktur.
- Yönetim Gider Kesintisi yoktur.
- Ara Verme Kesintisi yoktur.
- Geniş fon yelpazesine sahiptir ve fon tercihlerinin yılda 12 defa değiştirilmesi hakkı devam eder.
- Programlı Geri Ödeme tercihi yapmak mümkün. Böylece birikimlerin bir kısmı peşin, bir kısmı da belirli süre için belirlenmiş miktarlara göre aylık maaş gibi geri alabilirsin.
- Programlı Geri Ödeme planı, belirlenen bir süre boyunca yapıldığından, birikimde kalan tutarlar yine fon getirisi ile değer kazanmaya devam eder. Sonraki ödemeler de bu getirilerin sağladığı birikimlerle birlikte yapılır.
- Katılımcı olarak, dilediğin zaman birikiminin tamamını sistemden çekebilirsin.
- Şayet başka şirketlerde de BES’in bulunuyorsa, tüm sözleşmelerinle birlikte, şirketimiz aracılığı ile emeklilik hakkını kullanabilirsin.
- Fon Yönetimi yaparken haftalık olarak hazırladığımız fon bültenimizle tüm katılımcımız gibi sen de piyasalar ve fonlarımız hakkında düzenli bilgiler alabilir ve sistemdeki birikimine daha sağlıklı bir şekilde yön verebilirsin.
- Sanal Asistanımız FiGuru ile 7/24 BES bilgilerini görüntüleyebilir ve ne kadar birikim elde ettiğini online olarak görebilirsin. Aynı zamanda FiGuru ile Fon Tavsiye dönemlerinde ilettiğimiz fon tavsiyesine göre fon değişikliğini
anında yapabilirsin.
Programlı Geri Ödeme Nedir?
Bireysel Emeklilik Sisteminde 10 yılı ve 56 yaşını doldurarak emeklilik hakkı kazanan katılımcılar, EGP ile sistemde kalmaya karar vermiş ise iki tercihe sahip olur. Birincisi, birikimin tamamının sistemde değerlendirmeye devam etmesi. İkincisi ise birikimin
bir kısmının peşin, bir kısmının da belirli süre boyunca, belirlenmiş miktar ile maaş alır gibi geri alınması.
İkinci alternatif tercih edildiğinde katılımcı, Programlı Geri Ödeme tercihinde bulunmuş demektir. Buna göre de katılımcı, gelir planını kendi tasarlayarak birikimlerinden dilediği gibi yararlanmayı sürdürür.
BES’te Emeklilik Gelir Tablosu Nasıl Olmalıdır?
BES’te emeklilik hakkı kazanıldıktan sonra Programlı Geri Ödeme ile birikimlerin bir kısmını peşin, bir kısmını belirlenen süre içinde, belirlenen dönem boyunca geri almak mümkündür.
Programlı Geri Ödemede süre belirlemek, katılımcının tercihine bağlıdır.
Örneğin 1.000.000 TL birikimi olan bir katılımcı, Programlı Geri Ödeme planı ile 500.000 TL birikimini peşin alabilir. Geriye kalan 500.000 TL birikimi ise 36 aylık taksite bölebilir. Sistemde kalan birikim, fon getirileri ile değer kazanmaya
devam ettiği için ödemeler, fon getirilerinin birikime yansımış hali ile alınacaktır.
Bu sebeple BES’te gelir tablosu, kişiden kişiye değişiklik gösteren esnek bir yapıdadır.
HDI Fibaemeklilik EGP Emeklilik Gelir Planı Kesintileri Hakkında Bilmen Gerekenler
- HDI Fibaemeklilik EGP - Emeklilik Gelir Planlarında sadece Fon İşletim Gideri Kesintisi uygulanmaktadır.
- Fon Toplam Gider Kesintisi kapsamında sunulan fonlar, fonun net varlık değeri üzerinden günlük fon işletim gider kesintisi oranında kesinti yapılır. Ayrıca fondan, fon işletim gider kesintisi de dâhil fonun diğer günlük
giderlerinin (saklama ücreti, bağımsız denetim ücreti vb.) karşılanmasını teminen azami fon toplam gider kesintisi oranında kesinti yapılabilir. Fon toplam gider kesintisi, fon işletim gider kesintisini de kapsayan fondan yapılabilecek
azami kesinti oranıdır.
- Geri ödeme tutarlarının sabit tutulması ya da TÜFE, ÜFE veya birikim getirisine göre bir artış endeksi seçilmesi mümkündür.
HDI Fibaemeklilik EGP – Emeklilik Gelir Planı Hakkında Diğer Açıklamalar
- Emeklilik Gelir Planı’ndan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde en az 10 yıl sistemde kalınması ve 56 yaşını doldurma koşulları sağlandığında hak kazanılır.
- Emekliliğe hak kazanmış her BES sözleşmen için Emeklilik Gelir Planı ile sistemde kalmaya ve fon getirilerinle birikim yapmaya devam edebilirsin.
- Katılımcının birikimi emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Farklı bir dağılım alternatifinin seçilmesi katılımcının inisiyatifindedir. Seçilmiş olan BES fon dağılımına, endeks tipine ve fon birim fiyatlarına bağlı olarak geri
ödeme tutarları ve süresi değişebilir.
- Ödeme dönemlerini ve tutarlarını yılda en fazla iki defa değiştirebilirsin.
- Geri ödeme gününü istediği zaman değiştirebilirsin.
- Geri ödeme artış endeksini, sözleşme yıl dönümünden 15 gün önce değiştirilebilirsin.
- Geri ödemeler dışında ara ödemeler alabilirsin.
- Aylık olarak almak istediğin maaşın süresi, almak istediğin maaş tutarının sistemdeki fon tutarına bölünmesi şeklinde hesaplanır. Ortaya çıkan süre, maaş alabileceğin süreyi belirler.
- Emeklilik Gelir Planında BEFAS üzerinden farklı fonlar seçebilirsin.
- Hesabında kalan tutarın tamamını istediğin anda alma hakkın saklıdır. Birikimini bu şekilde almaya başlayan katılımcının, ilgili bireysel emeklilik hesabına başka bir emeklilik gelir sözleşmesinden aktarım, hesap birleştirme ve ek fayda ödemesi
durumları haricinde herhangi bir para girişi yapılamaz. Ancak katılımcı, hesabında kalan tutar için fon dağılımını değiştirebilir ve başka bir şirkete aktarım hakkını kullanabilir.
- Dilediğin zaman birikiminin tamamını sistemden çekebilirsin.
- Birikimlerin toplu ödeme olarak alınması halinde getiri üzerinden %5 oranında stopaj yapılarak mevcut sözleşmen sonlandırılır.
- Vefat durumunda o anki birikim tutarın, yasal kesintiler sonrasında, varsa bağlı emeklilik planında tercih edilen lehtar/lehtarlara; şayet belirlenmiş bir lehtar yoksa yasal kesintiler sonrasında kanuni varislere ödenir.
- Bir şirketle, başka şirketten aktarımla düzenlenenler hariç, akdedilmiş bir emeklilik sözleşmesi kapsamındaki birikimin ve devlet katkısı hesabındaki tutarların başka bir şirkete aktarılabilmesi için sözleşmenin, yürürlük
tarihinden itibaren en az iki yıl süreyle şirkette kalması gerekir.
- Başka şirketten aktarımla düzenlenmiş sözleşmenin tekrar aktarıma konu olabilmesi için ise ilgili şirkette en az bir yıl kalması gerekir. Aktarım, birikimin ve devlet katkısı hesabına ilişkin tutarın tamamını kapsayacak şekilde yapılır.
- Emeklilik gelir planından yapılan aktarım sonucu geri ödeme programı değişiyor olsa dahi aktarım, program değişikliği hakkının kullanılması olarak değerlendirilmez.
- Aktarım yaptığın yeni şirkette hazırlanacak geri ödeme programı çerçevesinde ödeme dönemlerini ve tutarlarını yılda en fazla iki defa değiştirebilirsin.
- Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerden elde edilen getiri üzerinden %5 oranında stopaj uygulanacaktır.
HDI Fibaemeklilik EGP - Emeklilik Gelir Planı Başvurunu Şimdi Yapabilirsin
EGP - Emeklilik Gelir Planı Nedir?
BES’te emeklilik hakkı kazanan katılımcıların sistemde kalmak istediği zaman tercih edeceği BES plan tipidir.
Emeklilik Gelir Planlarında Gelir Tablosu Nasıldır?
Katılımcının kendi tercihine göre tasarlayacağı ödeme planı, kişiden kişiye değişen esnek bir niteliktedir. Birikimin ne kadarı peşin alınmak isteniyor, ne kadarı, ne kadar süre boyunca geri ödemeye atanmış gibi seçme
hakları BES’te emeklilik gelir planında değişkenlik yaratan unsurlardır.
BES’te Emeklilik Sonrası Sistemde Ne Kadar Kalınır?
Emeklilik sonrasında istenildiği kadar sistemde kalınması mümkündür.
BES’te Emeklilik Dönemi BES Planlar Nelerdir?
BES firmaları Bireysel Emeklilik sonrasında EGP – Emeklilik Gelir Planı adı altında tek tip veya çeşitli nitelikleri olan farklı BES planlar üretir. Ancak genel adı EGP – Emeklilik Gelir Planıdır. Bu planlar arasında geçiş
yapmak mümkündür.
BES Emeklilik Gelir Planı Başvuru Nasıl Yapılır?
Bağlı olunan BES şirketi ile emeklilik işlemleri tamamlanırken EGP geçişi BES şirketi tarafından yapılacak şekilde başvuru tamamlanabilir.
Emeklilik Gelir Planlarında Ödeme Planı Değişikliği Yapılır mı?
Evet. Yılda 2 kere değişiklik yapmak mümkündür.
Emeklilik Sonrası BES Döneminde Aktarım Var mı?
Emeklilik öncesindeki BES aktarım kriterleri emeklilik sonrası için de geçerlidir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde EGP ile Ara Ödeme Almak Mümkün mü?
Evet. Katılımcı, ara ödeme almak isterse alabilir.
Emeklilik Gelir Planlarında Ödeme Tutarını ve Dönemlerini Değiştirme Hakkı Var mı?
Evet. Yılda 2 kere olmak üzere değişiklik hakkı hem tutar için hem ödeme dönemi için vardır.
Sadece 1 Çeşit EGP – Emeklilik Geli Planı mı Var?
Emeklilik Gelir Planı adındaki EGP BES Plan, teknik olarak emeklilik sonrası dönemdeki BES planıdır. Ancak BES şirketleri çeşitli avantajlarla birbirinden farklı planlar sunabilir. Emeklilik dönemi öncesindeki BES Plan değişikliği
hakkı, emeklilik sonrasındaki dönem için de geçerli olup yılda 4 defa BES plan değişimi yapmak mümkündür.