Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi
Yazı Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2021
Yeni bir Emeklilik Sistemi bizleri bekliyor. Bu sistemin detayları yavaş yavaş netleşecek olsa da biz, genel hatlarıyla "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi"ni mevcut resmi açıklamalar doğrultusunda aktaracağız.
Henüz işe yeni girmiş ya da bir süredir düzenli olarak çalışan biri olduğunu düşünelim. Haliyle geleceğin senin için çok önemli. Çalışma hayatın devam ederken yeterli düzeyde birikim yapıp rahat, huzurlu, hatta eğlenceli bir emeklilik geçirmek ise herkesin olduğu kadar senin de hayalin.
2019 Ekim ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) içerisinde yer alan “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” hem bu hayalini gerçekleştirmek isteyen kişilere olanak tanıyor hem de paranın işlenerek değerlenmesini ve ülke
kalkınmasında kullanılmasını sağlıyor.
O halde bu sistemi tüm yönleriyle inceleyip Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkındaki bilgilerle kafandaki soru işaretlerini gidermeye hemen başlayalım.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında en özet haliyle ve ilk olarak şunu söyleyebiliriz:
Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılmış halidir.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı sağlayacak, ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını sağlamayı amaçlayan
bir sistem olarak kurgulandı.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve bu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan tarafından yapılacağı ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlandı. Biz de HDI Fibaemeklilik olarak bu birikimini daha kazançlı hale getirmek için sana yardımcı olacağız.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Ne Zaman Başlayacak? Katılım Zorunlu mu Olacak?
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 1 Ocak 2022 itibarıyla başlatılması ve tüm özel sektör çalışanlarının dahil edilmesi düşünülen sistem için henüz başlangıç tarihi belirlenmemiş durumda.
Kapsam dahilindeki tüm çalışanlar, öncelikle karma TES'e dahil olacak. Daha sonra dileyen kişi isteğe bağlı olarak TES'e geçiş yapabilecek.
Kıdem Tazminat Fonu ve BES Entegrasyonu Ne Anlama Geliyor?
Gündemimizde olan diğer önemli konu da Kıdem Tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne nasıl entegre edileceği.
"Geçmiş Kıdem Hakları nasıl korunacak?" veya "Hak kayıpları olacak mı?" gibi öncelikli sorunun cevabını bu başlık altında vermeye çalışacağız.
Yapılan açıklamalara göre sistemin yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanlar kıdem tazminatına tabi olacak ve geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunacak. Çalışanın bu tarihten önceki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına ilişkin hakları güvenceye alınarak karma TES'e geçiş yapılacak. Dolayısıyla sistemin devreye alınmasından sonra kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan çalışan, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.
Çalışanlar açısından bir hak kaybı söz konusu olmayacak.
Kıdem tazminatı sisteminde brüt ücretinin yüzde 8,33'ünü kıdem tazminatı olarak alan işçi, karma TES'te yüzde 5,33'ü kıdem tazminatı, yüzde 3'ü işveren katkısı olmak üzere toplamda yüzde 8,33'lük hakka sahip olacak. Yüzde 3'lük işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak.
Kıdem Tazminatı Almaya Nasıl Hak Kazanırım?
Mevcut sisteme göre kıdem tazminatını hak edebilmek için belli şartları sağlaman gerekiyordu. Örneğin çalıştığın yerde 6 ayı doldurmadan istifa da etsen işten de çıkarılsan kıdem tazminatı alamıyordun.
Tamamlayıcı Emeklilik Siteminde ise sigortalı olarak ister 1 gün ister 10 sene çalış, işverenin Kıdem Tazminatı fonuna senin kıdem tazminatını yatırmak durumunda. Böylelikle iş yerini değiştirsen ya da kısa bir süre çalışsan bile Kıdem Tazminatın, fonunda birikmiş olarak korunacak. Kıdeminin yatıp yatmadığını ya da ne kadar birikiminin olduğunu ise kendi hesabından güncel olarak takip edebileceksin.
Kıdem Tazminatımı Hangi Durumlarda Alabilirim?
Mevcut sistemden örnek vermek gerekirse Kıdem Tazminatını, işten çıkarıldığında ya da haklı bir neden göstererek işten istifa ettiğinde alabiliyordun. TES açısından bu konu henüz netleşmemiş olsa bile Kıdem Tazminatının da emeklilik yaşı gelince alınabileceği bir sistem üzerinde duruluyor.
Özetle tüm işçileri ve işverenleri yepyeni bir sistem bekliyor. Ayrıntıları belli oldukça da açıklamalarımızı netleştirmeye devam edeceğiz.